PWB Jadi Tuan Rumah Mesyuarat Jawatankuasa Tetap Kumpulan Perpustakaan Perubatan

Perpustakaan Al-Wathiqu Billah (PWB) dipilih sebagai tuan rumah bagi Mesyuarat Jawatankuasa Tetap Kumpulan Perpustakaan Perubatan (MLG) Bil. 1/2024 yang berlangsung pada 26 Februari 2024. Mesyuarat diadakan di Smart Classroom, Ruang Pembelajaran Kolaboratif, PWB, UniSZA Kampus Gong Badak.

Seramai 20 orang wakil dari pelbagai institusi di seluruh negara telah menghadiri mesyuarat tersebut yang diadakan secara fizikal dan juga melalui aplikasi dalam talian. Mesyuarat
dipengerusikan oleh Encik Mohd Shah bin Abu Kassim, Pengerusi MLG. Encik Mohd Shah merupakan Timbalan Pengarah, Bahagian Komunikasi Korporat, Perpustakaan Negara Malaysia.

Terdahulu, Bengkel Pemukiman Medicore 3 turut diadakan bagi tujuan semakan akhir senarai rujukan perubatan. Senarai rujukan perubatan ini atau Medicore dijangka akan diterbitkan pada tahun 2024 sebagai rujukan utama perpustakaan perubatan.

Selain itu, sesi perkongsian ilmu juga diadakan bersama Cik Kelly, wakil daripada Access Dunia dan beberapa wakil dari Taiwan Medical Library Association (TMLA) melalui aplikasi dalam talian.

Jawatankuasa Tetap Kumpulan Perpustakaan Perubatan ini telah diwujudkan bagi menjalinkan kerjasama dan komunikasi dalam kalangan perpustakaan perubatan di Malaysia. Selain itu, ahli-ahli juga dapat berkongsi ilmu, kepakaran dan sumber dalam usaha menyediakan pelbagai bahan rujukan dan sumber maklumat kepada pengguna dan menyokong institusi perubatan di seluruh negara.

Pada sebelah petang, semua wakil yang hadir juga turut meluangkan masa selama sejam menyertai sesi lawatan ke PWB.

27 Februari 2024